Vrijwilligersvergoeding niet bij loonsom WKR

bron: www.rendement.nl

24 oktober 2014 - De vrijwilligersvergoeding hoeft u niet mee te tellen als u de fiscale loonsom berekent van uw organisatie. Dit blijkt uit de antwoorden die staatssecretaris Wiebes van Financiën gaf op de vele Kamervragen over de werkkostenregeling (WKR). Op basis van de fiscale loonsom berekent u namelijk de vrije ruimte binnen de WKR.

In de nota naar aanleiding van verslag Belastingplan 2015 (pdf) geeft staatssecretaris Wiebes antwoord op de Kamervragen over het Belastingplan 2015, waaronder de WKR. Daarbij werd gevraagd naar de rol van de vrijwilligersvergoeding in relatie tot de WKR. Organisaties kunnen vrijwilligers een vergoeding geven van maximaal € 150 per maand en maximaal € 1.500 per jaar. Door onder deze grenzen te blijven, is er geen sprake van een dienstverband. Een vrijwilligersvergoeding is daarom geen loon en telt dus niet mee voor de fiscale loonsom.

Vergoedingen en verstrekkingen niet altijd in vrije ruimte
Werkt uw organisatie samen met vrijwilligers, dan hoeft u vergoedingen en verstrekkingen aan hen niet altijd in de vrije ruimte te laten vallen. De waarde hiervan moet u namelijk optellen bij de eventuele vergoeding die u een vrijwilliger geeft. Zolang u met de totale vergoeding de grenzen van de vrijwilligersregeling niet overschrijdt, hoeft u een vergoeding of verstrekking niet te verwerken in de loonadministratie. De waarde van een kerstpakket of deelname aan een bedrijfsuitje telt overigens ook mee voor de maximumbedragen van de vrijwilligersvergoeding.

Mensen maken Nederland viert een jaar lang de vrijwillige inzet voor een ander. We zetten ons samen in om meer en nieuwe mensen kennis te laten maken met vrijwillige inzet en te laten zien en ervaren hoe leuk het is om dit te doen!

lees meer

Terug naar nieuwsoverzicht

Website beheerd door Smyler Web